Kuntotesti, personal trainerin apu ja hyvä treeniohjelma ovat mielekkään kuntosaliharjoittelun selkeitä peruspilareita. Tässä artikkelissa käydään tärkeimmät asiat läpi, joiden avulla kuntosaliharjoittelun aloittaminen on ensinnäkin tuloksellista, mutta myös kivaa. Nämä ovat myös keskeisiä asioita, jotka sisältyvät hyvään nykyaikaiseen kuntosalijäsenyyteen.
Liian monella kuntosaliharjoittelun aloitus jää lyhyeksi. Syitä on monia, mutta muutama syy nousee ylitse muiden. Onneksi tiedostamalla aloittamisen vaaranpaikat, voit itse välttää yleisimmät ongelmat.
1) Aloittajalla ei välttämättä ole minkäänlaista tietoa siitä mitä tehdä kuntosalilla tai miten tehdä liikkeet oikein. Tästä johtuen nykyaikaisilla kuntosaleilla salijäsenyyden hintaan kuuluu säännöllinen personal trainerin tuki liikkeiden opetteluun ja kuntosaliohjelmien laatimiseen.
2) Mielikuva omasta kuntotasosta ei ole välttämättä oikea. Oman kuntotason saattaa mieltää joko liian korkealle tai matalalle. On tärkeä, että kuntotesti kuuluu salijäsenyyden hintaan, jolloin kuntosaliohjelmat saadaan säädettyä tarkasti kuntotasoon sopivaksi.
3) Omaan hyvinvointiin satsaaminen saatetaan mieltää liian kalliiksi. Hyötyjen näkeminen saattaa tuntua liian kaukaiselta.
4) Yritetään lähteä omatoimisesti harjoittelemaan ilman, että otetaan ammattilaista kaveriksi.
Kun kuntosaliharjoittelusta lähdetään hakemaan hyötyä omaan hyvinvointiin pitkällä ja lyhyellä tähtäimellä on tärkeä tietää, mikä on tämän hetken kuntotaso.
Nykyisin istutaan valtavasti ja työ on siirtynyt näyttöpäätteelle. Enää ei ole fyysistä työtä juurikaan. Tähän lisäyksenä se, että syödään aterioita, jotka sisältävät nykyisin myös aineenvaihduntaa heikentäviä säilöntäaineita.
On tärkeä tietää ja osata huomioida harjoittelussa, mikäli itsellä on harjoittelua mahdollisesti häiritseviä luu tai nivelvaivoja, onko lihasvammoja jotka haittaavat harjoittelua, onko sydän tai hengityselinsairauksia tai esimerkiksi häiritseekö jokin lääkitys liikunnan harrastamista.
Seuraava seikka on todellinen kuntotaso. On tärkeää erotella mikä on hapenottokyvyn taso tai mikä on lihasvoiman taso. Pelkästään toisen mittaaminen voi antaa vääränlaisen kuvan omasta kuntotasosta. Siksi nämä on tärkeä ottaa molemmat ja pyytää ammattilaiselta tähän tukea.
Nimittäin näiden yhteisvaikutus on kaikista tärkein. Jos on hyvät voimatasot, mutta hapenottokyky on heikko, keho ei välttämättä palaudu oikealla tavalla ja harjoittelu voi tyssätä toistuviin sairasteluihin tai muihin heikon hapenottokyvyn tuomiin esteisiin.
Mikäli taas hapenottokyky on hyvä, mutta voimatasot ovat heikot niin silloin kuntosaliharjoittelu saattaa jäädä pitkäksi aikaa omaan potentiaaliin nähden liian alhaiselle tasolle. Tällöin harjoittelusta ei saa sitä hyötyä mitä sillä haetaan.
Kuntosalijäsenyys kannattaa valita siten, että sinulla on mahdollisuus säännölliseen kuntotestaukseen. Jos et tiedä kuntoasi, on myös kehittävien kuntosaliohjelmien tekeminen hyvin vaikeaa ja kehityksen pysähtyessä juurisyyn löytämien lähes mahdotonta. Vocatumilla säännöllinen kuntotestaus kuuluu salijäsenyyksien hintaan!
Mikään ei ole varmempi tapa saada pysyvästi itselle seuraavaa mielikuvaa “minä en ole kuntosali-ihminen” tai “ei minulle ole kuntosalista hyötyä”, kuin se, että lähtee harjoittelemaan ilman henkilökohtaista kuntosaliohjelmaa, ilman opastusta.
Jos lähtee harjoittelemaan näin, todennäköisesti epäonnistuu. Vocatumin yli 15 vuoden ja lähes viidenkymmenentuhannen tehdyn henkilökohtaisen kuntosaliohjelman kokemusten mukaan vain 5% väestöstä innostuu kuntosaliharjoittelusta mikäli lähtee harjoittelemaan omatoimisesti.
Onnistuneeseen aloittamiseen tarvitaan oikeasti fyysinen ammattilainen tueksi ja se on fiksun ihmisen realistinen päätös. Kyseessä on lopulta oma hyvinvointi, se kannattaa ottaa tosissaan.
Tällä yksinkertaisella jutulla saattaa välttää loppuelämän selkäkivut tai turhat loukkaantumiset.
Kun on itselle räätälöity treeniohjelma ja ammattilainen on opastanut liikkeet, katsonut, että teet liikkeet oikein, voit harjoitella kuntosalilla lopun elämääsi ja kuitenkin jopa 4 kertaa tavanomaista pidempään ja saada näin elämääsi enemmän kuntosaliharjoittelun hyötyjä.
Joskus kuntosaliharjoitteluun saatetaan suhtatua hyvin lyhytnäköisesti. Yleensä se on peilikuva. Eli ajatellaan, että kuntosaliharjoittelun avulla poltetaan nopeasti rasvaa ja kiinteydytään.
Oikeasti kuntosaliharjoittelu voi vaikuttaa noin 20% rasvanpolttoon ja ruokavaliolla on noin 70% osuus. Loput noin 10% jää muulle aktiivisuudelle. Eli kuntosaliharjoittelulla ei yksistään polteta rasvaa, mutta pysyvässä rasvanpoltossa saliharjoittelu on välttämättömyys. Siitä voisimme kirjoittaa erillisen blogin toisella kerralla, mutta aktiivinen lihas polttaa noin 4 kertaa tehokkaammin rasvaa kuin rasva itsessään.
Kuntosaliharjoittelun hyödyt alkavat näkyä jo ensimmäisen onnistuneen kuntosalitreenin jälkeen. Se vaikuttaa ehkä kaikista liikuntalajeista tehokkaimmin endorfiinien tuontantoon ja olo salitreenin jälkeen on 97% todennäköisyydellä hyvä.
Seuraava vaihe kuntosaliharjoittelusta on se, että tunnet olosi ryhdikkäämmäksi ja elinvoimaisemmaksi. Tämän voi huomata jo viikon harjoittelun jälkeen.
Omaan silmään näkyviä tuloksiakin saa todennäköisesti jo ensimmäisen kuukauden jälkeen ja aktiivisella sekä oikeaoppisella harjoittelulla toisten silmään näkyviä tuloksia voi alkaa tulla ensimmäisen kolmen kuukauden aikana.
Näillä opeilla kuntosalista saa merkittäviä hyötyjä ja on tärkeä muistaa, että omasta mielestä terveempi olemus on kaikista tärkein. Se tulee todella nopeasti.
Kaksi ensimmäistä asiaa sisältyvät nykyaikaisten kuntosalien, kuten Vocatumin, jäsenhintaan, joten kannattaa liittyä jäseneksi sellaiselle salille.
Kirjoittaja on Vocatumin toimitusjohtaja Jyrki Kolmonen.
"*" näyttää pakolliset kentät
© 2024 Vocatum
Tietosuojaseloste