Huono kunto maksaa.
artikkelit

Huono kunto maksaa: Liikunnalla säästät rahaa ja parannat elämänlaatua

Huono kunto maksaa: Liikunnalla säästät rahaa ja parannat elämänlaatua

Lähes jokainen tiedostaa sen, että huono kunto voi heikentää merkittävästi elämänlaatua, mutta siihen ei niinkään kiinnitetä heti huomiota, että huono kunto voi aiheuttaa myös merkittäviä taloudellisia kustannuksia tai tulon menetyksiä

Jatkuva väsymys, toistuvat sairastelut ja heikko stressinsietokyky ovat paitsi ikäviä itsessään, myös merkittäviä riskitekijöitä työtehon laskulle, sairauspoissaoloille ja jopa kalliisiin terveydenhuollon kuluille. Tässä blogipostauksessa tarkastelemme tätä problematiikkaa hieman tarkemmin.

Väsymys ja työteho

Kun olemme huonon kunnon seurauksesta jatkuvasti väsyneitä, keskittymiskykymme ja motivaatiomme heikkenevät. Tämä johtaa luonnollisesti työtehon laskuun. Virheitä sattuu herkemmin, ja työskentelystä tulee raskasta ja hidasta. Väsymys voi myös vaikeuttaa uusien asioiden oppimista ja muistamista.

Sairastelut ja sairauspoissaolot

Heikko stressinsietokyky ja jatkuva väsymys altistavat sairauksille. Kun kehomme on jatkuvasti huonon kunnon johdosta ylirasittunut, immuunijärjestelmämme heikkenee ja olemme alttiimpia infektioille ja muille sairauksille. Sairastelut johtavat puolestaan sairauspoissaoloihin, jotka aiheuttavat haittaa sekä työntekijälle itselleen että työnantajalle.

Lääkäri -ja muut vastaavat kulut

Toistuvat sairastelut, heikko stressinsietokyky, huono lihaskunto ja siitä johtuvat tuki- ja liikuntaelin vaivojen ongelmat voivat johtaa paitsi työtehon laskuun ja sairauspoissaoloihin, myös merkittäviin terveydenhuollon kuluihin. Sairauksien hoito, lääkkeet ja erikoislääkäreiden konsultaatiot voivat muodostaa ison taakan yksilön taloudelle.

Mitä voimme tehdä?

Onneksi on olemassa monia asioita, joita voimme tehdä väsymyksen, sairastumisen ja stressinsietokyvyn aleneman minimoimiseksi. Näitä ovat muun muassa:

  • Riittävä uni: Aikuisen tulisi nukkua 7-8 tuntia yössä.
  • Terveellinen ruokavalio: Syö runsaasti kasviksia, hedelmiä ja täysjyvätuotteita. Vältä prosessoituja elintarvikkeita ja liiallista sokerin ja tyydyttyneen rasvan saantia. Syö 4-5 ateriaa päivässä.
  • Liikunta: Säännöllinen liikunta parantaa fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Pyri liikkumaan vähintään 1-3 kertaa kuntosalilla ja harrasta muuta liikuntaa 2-3 kertaa viikossa.
  • Stressinhallinta: Opettele tunnistamaan ja hallitsemaan stressitekijöitäsi. Rentoutustekniikat, kuten mindfulness ja meditaatio, voivat olla hyödyllisiä.

Oikeanlainen kuntosaliharjoittelu ja personal trainerin hyödyt

Kuntosaliharjoittelun tulisi olla suunniteltua ja tavoitteellista, jotta se olisi mahdollisimman tehokasta ja turvallista. Oikeanlainen harjoittelu riippuu yksilöllisistä tavoitteista, kuntotasosta ja mahdollisista rajoitteista.

Personal trainer osaa laatia sinulle tavoitteidesi mukaan oikeanlaisen kuntosaliohjelman ja opastaa liiketekniikoiden tekemisessä. Lisäksi personal trainer voi seurata harjoittelusi kehitystä yhdessä sinun kanssa, joka auttaa tekemään oikeita muutoksia harjoitteluun, kun tulokset perustuvat omien tuntemusten sijasta faktaan.

Personal trainereiden kustannukset

Kun ihmiset ovat viime vuosina alkaneet omaksumaan paremmin, että kuntosaliharjoittelu ja liikunta ovat investointi omaan terveyteen, myös personal trainereiden valmennuslaskutukset ovat nousseet. Personal trainereiden hinta on keskimäärin 85 € valmennuskertaa kohden. Tyypillisesti tähän tulee vielä päälle kuntosalimaksu, joka voi vaihdella noin kolmestakymmenestä eurosta jopa yhdeksäänkymmeneen euroon.

Nykyaikaisilla kuntosaleilla personal trainerin palvelut ovat fiksusti kytkettynä suoraan kuntosalimaksuun ja näissä hinta-laatu suhde voivat olla jo todella järkeviä. Parhaimmillaan maksut tällaisissa jäsenyyksissä ovat alle kuudessakymmenessä eurossa.

Yhteenveto

Jatkuva väsymys, toistuvat sairastelut ja heikko stressinsietokyky ovat merkittäviä riskitekijöitä työteholle ja terveydelle. Onneksi on olemassa monia asioita, joita voimme tehdä näiden riskien minimoimiseksi. Panostamalla omaan hyvinvointiin voimme parantaa työtehoamme, vähentää sairauspoissaoloja ja välttää kalliita lääkärikuluja.

Mikäli sinua kiinnostaa kokeilla personal trainer -palvelun sisältävää kuntosaliharjoittelua, voit varata Vocatumille ilmaisen konsultaatiotapaamisen tästä linkistä.

Blogin kirjoittaja on Vocatumin toimitusjohtaja Jyrki Kolmonen

Ota yhteyttä

Haluatko kysyä lisää tai varata ilmaisen tutustumiskäynnin kuntosalille? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin palaamme asiaan mahdollisimman pian.

"*" näyttää pakolliset kentät

Valitse jokin näistä