Hyvä kunto ja liikkuvuus.
artikkelit

Hyvä kunto ja liikkuvuus

Mitä on hyvä kunto?

Onko hyvää kuntoa se, että jaksaa harjoitella säännöllisesti kolme kertaa viikossa kuntosalilla tai se, että peilistä näkyy lihaksikas, timmi kroppa?  

Ehkä tärkeämpää olisi se, miltä kehossa tuntuu liikkeessä ja arjessa. 

Pääsetkö vaivatta noukkimaan tavaroita lattialta, menemään kyykkyyn tai nostamaan käsiä pään yläpuolelle?  

Kolme tuntia  saliharjoittelua kovilla painoilla tuskin pitää kehoa kovin vetreänä, jos vastapainona istumme päivät pitkät toimistolla ja loppuajan kotona sohvalla.  

Tekeekö 200 kilon kyykyllä mitään, jos ei pysty kiipeämään portaita polvien kiputilojen takia tai et pysty leikkimään lasten kanssa lattialla, kun eihän sieltä pääse edes ylös.  

Hyvän kunnon määritelmän tulisi pitää sisällään kehon pääsääntöisesti kivuton olotila, joka vapauttaa meidät tekemään niitä liikkeitä mihin se on suunniteltu. Kehosta tulisi löytyä riittävästi liikkuvuutta, voimaa, motorisia taitoja ja kestävyyttä.  

Näistä eniten ongelmia aiheuttaa heikko liikkuvuus. 

Liikkuvuus

Liikkuvuus eli notkeus tarkoittaa kehon nivelten liikelaajuutta.  “You are as old as your spine” -sanonta on hyvä pitää mielessä.   

Heikko nivelten liikelaajuus on nykyään varsin yleinen ongelma. Miten voisimme tuottaa voimaa ja kehittyä taidoissa mikäli liikeradat ovat rajoittuneet?  

“Tuo on vähä tuollaista naisten hommaa” on yleinen miesten suusta kuultu sanonta, kun ehdotan liikkuvuustreeniä olka-, lonkka- tai polviongelmien helpottamiseen. Nivelille olisi kuitenkin hyvä saada liikettä jokaiseen suuntaan päivittäin, ikää tai sukupuolta katsomatta.  

Testaa liikkuvuutesi näiden kolmen liikkeen avulla. Jos tunnet liikerajoitetta joissakin liikkeissä, on hyvä ottaa seuraavalla tapaamiskerralla asia puheeksi ohjaajasi kanssa ja katsoa mitä asialle voisi tehdä. Hyvä liikkuvuus on tärkeä tekijä turvalliseen ja tehokkaaseen lihaskuntoharjoitteluun. 

1. Olkapään liikkuvuus

Aseta jalat noin yhden jalan mitan päähän seinästä. Vie ala- ja yläselkä, pakarat sekä takaraivo kiinni seinään. Alaselkä saa olla luonnollisesti notkolla, mutta huomioi, ettet notkista selkää liikkeen aikana. Vie molemmat kädet etukautta ylös vartalon jatkeeksi. Liikkuvuutesi on normaali, jos saat kämmenselät seinään ongelmitta. Jos vain sormenpäät osuvat seinään, on liikkuvuutesi hieman rajoittunut. Jos taas kädet jäävät kokonaan irti seinästä, on olkapäittesi liikkuvuudessa parantamisen varaa.  
 

Kuvasta huomaa hyvin minun puolierot 🙂 

2. Eteentaivutus

Tämä liike mittaa pohkeiden, takareisien, pakaroiden ja alaselän liikkuvuutta. Istu lattialle jalat suorana ja  aseta jalkapohjat kiinni seinään. Pidä nilkat koukussa. Lähde kurottamaan käsillä kohti varpaita. Jos tuntuu, ettet pääse lähellekään varpaita, on liikkuvuutesi rajoittunutta. Jos  taas pääset koskettamaan varpaisiin asti, on liikkuvuus melko hyvällä mallilla. Mikäli pääset kurottamaan varpaista vielä eteenpäin, on liikkuvuutesi todella hyvä. 

3. Syväkyykky

Ota hieman lantiota leveämpi haara-asento niin, että varpaat osoittavat ulospäin. Polvien tulisi mennä kakkosvarpaan suuntaisesti tai hieman sen ulkopuolella. Pidä kantapäät koko ajan lattiassa ja kyykisty niin alas kuin pääset. Jos huomaat nilkan tippuvan jalan sisäpuolelle, siirrä painoa lisää jalan ulkosyrjälle. Syväkyykyssä tulisi pystyä olemaan melko rennosti ja vaivattomasti. Jos liike ei ole tuttu tai liikkuvuus on rajoittunut, et välttämättä pääse laskeutumaan tarpeeksi alas tai asento tuntuu epämukavalta ja kiristävältä.  

Rajoitteita syväkyykkyyn pääsemisessä aiheuttavat pääasiassa alaselän ja nilkan puutteellinen liikkuvuus. 

Notkeutta päiviisi

Terveisin Venla/pt, liikuntaneuvoja

Lähteet: Taitoa & voimaa kehopainoharjoittelulla (jukka rajala, Jarno Härkönen)

Ota yhteyttä

Haluatko kysyä lisää tai varata ilmaisen tutustumiskäynnin kuntosalille? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin palaamme asiaan mahdollisimman pian.

"*" näyttää pakolliset kentät

Valitse jokin näistä