Kuntosali Oulu, Pirkkala, Tampere, Kempele.
artikkelit

Asiantuntijan vinkit kuntosaliharjoitteluun

Kuntosaliharjoittelu tukee hyvinvointia

Hyvinvointi ja kuntoilu ovat kaksi tärkeää osa-aluetta, jotka liittyvät tiiviisti yhteen. Terveellinen ja aktiivinen elämäntapa edistää fyysistä ja henkistä hyvinvointia sekä auttaa saavuttamaan tavoitteita.

Jotta kuntosaliharjoittelu olisi tehokasta ja mielekästä, on hyvä ottaa harjoittelun tueksi mahdollisimman paljon vinkkejä ammattilaiselta.

Tässä artikkelissa jaan kanssasi muutamia hyödyllisiä vinkkejä kuntosaliharjoitteluun, jotka auttavat sinua saavuttamaan parempia tuloksia ja nauttimaan harjoittelusta vielä enemmän.

Harjoittelun aloittaminen oikealla tavalla

Kun aloittelet kuntosaliharjoittelua, on tärkeää aloittaa oikealla tavalla. Tämä tarkoittaa ensinnäkin oikeanlaista lämmittelyä ennen harjoituksen aloittamista. Hyvin tehty lämmittely valmistaa kehoa harjoittelua varten ja vähentää loukkaantumisriskiä.

Voit tehdä aloittaa lämmittelyn esimerkiksi juoksumatolla, kuntopyörällä tai soutulaitteella. Lämmittelyllä saat veren kiertämään ja kehon valmistautumaan varsinaiseen harjoitteluun.

Toinen tärkeä asia kuntosaliharjoittelussa on oikeanlaisten vastusten valitseminen. Monesti innokkaana aloittelijana saattaa houkutella ottaa heti liian suuret painot käyttöön, mutta tämä voi johtaa lihasten ylikuormittumiseen ja vammautumisten riskiin.

Aloita harjoittelu kevyillä painoilla ja keskity tekniikan hiomiseen. Ajan myötä voit lisätä painoja, kun kehosi vahvistuu ja harjoittelutekniikka on hallussa. Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana vastukset voivat nousta nopeasti.

Sen vuoksi on tärkeää, että toistomäärät ovat suuria ja painojen kuormitus on maltillinen. Tämä edesauttaa mm. sitä, että tällöin ei kehity erittäin viheliäistä “tenniskyynärpäätä”. Treenikertoja kannattaa olla ensimmäisen 3 kk aikana maksimissaan 2 treeniä/vko.

Ravitsemus ja lepo tärkeinä osatekijöinä

Hyvinvoinnin ja kuntoilun kannalta ei riitä pelkästään kuntosalilla treenaaminen, vaan myös ravinto ja lepo ovat olennaisia osatekijöitä. Kuntosaliharjoittelun tavoitteena on lihaskunnon vahvistaminen, mikä edellyttää riittävää ravintoa.

Huolehdi siis terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta, joka tarjoaa riittävästi proteiinia, hiilihydraatteja ja hyviä rasvoja harjoittelusta palautumiseen.

Lisäksi keho tarvitsee riittävästi lepoa ja unta kuntosaliharjoittelun jälkeen. Harjoituksen aikana lihakset rasittuvat, jolloin syntyy pieniä vaurioita lihaksistoon. Nukkuessasi keho korjaa ja vahvistaa näitä vaurioita, jolloin lihakset kasvavat ja kehittyvät.

Muista siis antaa kehollesi riittävästi lepoa ja unta, jotta se pystyy palautumaan ja kehittymään harjoittelun seurauksena.

Jyrki Kolmonen, yrittäjä/Vocatum

Ota yhteyttä

Haluatko kysyä lisää tai varata ilmaisen tutustumiskäynnin kuntosalille? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin palaamme asiaan mahdollisimman pian.

"*" näyttää pakolliset kentät

Valitse jokin näistä