Vocatum kuntosalit.
artikkelit

Näin voit pudottaa painoa jopa 35 kiloa kymmenessä kuukaudessa, kuten Markku teki

Ajan auton Vocatumin pihaan ja odottelen pihassa Markkua, jonka kanssa olimme sopineet haastatteluajan. Tiesin suunnilleen minkä näköistä miestä odottelen parkkipaikalla, koska olin tavannut Markun vuosia aiemmin. Rehellisesti sanottuna en ollut tunnistaa miestä samaksi mieheksi, koska hän oli kokenut todellisen muodonmuutoksen.

Ennen hieman pyöreäposkinen ja jokseenkin väsyneen näköinen mies oli muuttunut nuoremman ja energisemmän näköiseksi mieheksi. Hänestä huokui heti ensinäkemältä terveelisen ja elämäniloisen ihmisen asenne.

Annetaan Markulle puheenvuoro ja kuunnellaan miten hän on pystynyt pudottamaan kymmenessä kuukaudessa 35 kiloa painoa pois ja nyt hän on terveen näköinen.

Tärkeintä on päättää, että haluaa muutoksen ja sitoutua tekemiseen

Markku oli jo vuosia kärsinyt selkävaivoista, johon hän oli saanut lääkityksen. Jatkuvat selkävaivat olivat vetäneet mielenkin niin matalaksi, että lohdutusta haettiin suun kautta. Siitä sai lohtua arkeen, kuten varmasti niin moni muukin saa. Selkävaivojen vuoksi hän joutui luopumaan omasta työstään ja hän tipahti vakuutusyhtiön kuntoutustuelle.

Vakuutusyhtiö järjesti Markulle työkokeilun uuden ammatin kouluttautumiseen. Tuo työkokeilun tarjonnut työnantaja näki valtavan potentiaalin Markun työmoraalissa ja kyvyn suorittaa työtä systemaattisesti. Tällöin työntantaja päätti hankkia 3 kk jäsenkortin Vocatumille. Markku ei heti saanut intoa kuntosaliharjoitteluun, mutta tuo kokeilujakso sytytti kipinän, joka roihahti liekkiin joulukuussa 2019.

-Vuosi sitten joulukuussa kävin puntarilla, eli 2019 jouluna ja lukema näytti 124,7. Silloin päätin, että nyt pitää alkaa asialle jotain tekemään. Siitä alkoi sitten ajatus kehkeytymään, että muuttaisin ruokavaliota, mutta olen sitä aikaisemmin kokeillut ja sillä saa ainoastaan hetkellisen avun, Markku kertoo alun ajatuksia.

Lihaskuntoharjoittelu auttaa pysyvään painonhallintaan

Lihaskuntoharjoittelu on käytännössä välttämätöntä jos haluaa painonhallinnan pysyvästi kuriin. Syy on puhtaasti fysiologinen, koska lihas polttaa rasvaa jopa 4 kertaa tehokkaammin, kuin rasva itsessään. Pelkällä ruokavalion muutoksella painoa voi pudottaa nopeasti, mutta jos lihaskunto tai- lihasvoimaharjoittelua ei ota tähän rinnalle, painoa lähtee usein myös lihaksista, jonka vuoksi pudotettu paino voi sitten tulla jopa korkojen kera takaisin. Tämän Markku itsekin on huomannut käytännössä.

-Olen joskus pudottanut pelkällä ruokavaliolla joku 8 kiloa, mutta se tulee sitten tuplana takaisin. Sain nyt sitten vihjeitä, että lähtisin kuntosalille ja aikaisemmin olinkin sitä kokeillut, joten aloitin sitten säännöllisesti käymään salilla 4 kertaa viikossa. Halusin nähdä, että mitä siinä sitten tapahtuu. Siitä alkoi sitten tykkäämään ja tykkäämään. Kymmenessä kuukaudessa tippui 35 kiloa ja minun mielestä se on aika hyvin, hän sanoo selkeästi tyytyväisenä saavutettuun tulokseen.

Itselle räätälöity kuntosaliohjelma auttaa systemaattisuuteen

Pelkkä kuntosaliharjoitelu ei välttämättä automaattisesti pudota painoa tai muuta tavoitetta automaattisesti saavutettavaksi. Tärkeä on tehdä oikeanlainen kuntosaliohjelma, oikeanlaisella rytmillä. Markulle tehtiin aluksi 1 kokovartalotreeni sekä 1 aerobinen treeni tueksi. Tällöin hän kävi kokovartalon läpi 2 kertaa viikossa ja laittoi lihassolut töihin, kiihdyttämään aineenvaihduntaa.

Aerobisen treenin tarkoituksena taas oli lisätä palautumiskykyä sarjojen välille sekä parantamaan parasympaattisen hermoston palautumista, jolloin päivittäinen jaksaminenkin kehittyi ja sen tärkeimpänä tavoitteena oli ylläpitää positiivista jaksamista harjoittelussa kokonaisuudessa.

-Minun mielestä se oli kaikista tärkein, että personal trainer teki minulle kuntosaliohjelman, koska en osaisi itse keksiä mitä alkaisi tekemään salilla. Olen hyvä tekemään ohjeiden mukaan, mutta jos yksin lähtisin harjoittelemaan niin miettisin kokoajan, että mitä teen seuraavaksi. Minulle tehtiin se ohjelma ja aloin sitä seuraamaan, josta tuli sellainen sääntö, että kun olen tämän tehnyt niin se on sali sen jälkeen sitten ohi, Markku kertoo innostuneesti.

Kun ammattilainen ottaa huomioon lähtötason niin harjoittelun laatuun voi luottaa, joka madaltaa turhia epäilyitä tulosten saamiseen.

-Se toi minullekin sellaisen fiiliksen, että en tee sitten turhaa työtä, kun teen sen mitä ammattilainen on minulle ohjelmoinut, Markku sanoo ja selkeästi tarkoittaa sitä mitä sanoo.

Saliharjoittelun jälkeen tunne on euforinen 

Markku ei tiennyt ennen saliharjoittelun aloittamista, että myös mieli kiittää harjoittelun tekemisestä. Positiviinen tunne luo pohjaa myös jatkuvalle tekemiselle. Kun saliharjoittelun on aloittanut niin siinä voi alkaa tavallaan syyllistämään itseä, että miksei harjoittelua ole aiemmin aloittanut.

Joka tapauksessa meillä jokaiselle menee oma aika ennen kuin kuntosaliharjoitteluun voi innostua. Lisäksi, vaikka harjoittelun olisi saanut elämäntavaksi niin silti voi joutua kokemaan repsahduksia harjoittelusta. Tämä on luonnollista, koska ihminen voi kokea pitkänkin ajan jälkeen harjoitteluun lähtemisen työlääksi, vaikka tietäisi harjoittelun aihettamat positiiviset vaikutukset. Tärkeintä on tietää tavoite mitä haluaa, aluksi kannattaa ollaa jokin konkreettinen tavoite, mutta jossakin vaiheessa oma terveys nousee tärkeimmäksi eikä kuntosaliharjoittelusta halua enää luopua.

-Siinä tulee jotenkin sellainen fiilis, kun tietää, että on lähdössä salilla, jotenkin joutuu vähän potkimaan itseä salille. Mutta kun on käynyt salilla niin sen jälkeen tulee sellainen “itselle kiitos -olo, että hyvä kun lähdit niin sait tällaisen olon itselle”. Se on niin hyvä se fiilis, että ei sitä voi oikein edes sanoin kuvailla. Silloin voisi huutaa vaikka kaikille, että “oonpa käynyt salilla”, Markku päättää saliharjoittelun positiivisista asioista kertomisen, joka vaikuttaa myös psykologisesti.

Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Kun tekee keholle hyviä asioita, mieli kiittää!

Ota yhteyttä

Haluatko kysyä lisää tai varata ilmaisen tutustumiskäynnin kuntosalille? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin palaamme asiaan mahdollisimman pian.

"*" näyttää pakolliset kentät

Valitse jokin näistä